Pojdi na glavno vsebino

Kako ukrotiti zahtevno taščo

Kako ukrotiti zahtevno taščo

Ja, ime tašča, žal, še vedno ni na najbolj dobrem glasu. Zraven radi dodamo še naziv kot je hudobna, dobra, tečna, zlata ... Ne vem, če se zavedajo, a ta dodatek je precej odvisen od njih.

Tašča mojega moža ima navado, da te kaj rada hitro malo pokritizira, če ni v skladu z njenimi navadami, vrednotami, njenim pogledom na svet. In to priliko rada izkoristi pri jutranji ali popoldanski kavi. Medtem ko gredo meni, zaradi njegove tašče, marsikdaj lasje pokonci, bleknem kakšno pikro nazaj in stvari še poslabšam, mož s tem opravi na čisto drugačen način.

Kako?

  1. Ne dovoli, da bi njene besede vplivale, na njegovo dobro mnenje o sebi. On ve kakšen je.
  2. Nikoli ji ne ostane »dolžan«. Takoj pove nazaj, a v njegovih besedah ni čutiti jeze, zamere ...
  3. Vrača ji z besedami, ki jih uporablja tašča.
  4. Navadno vse obrne na hec.

Kako to zgleda v praksi? Na začetku ji je zelo rad povedal kakšno šalo o taščah, čeprav je vedel, da ne mara besede tašča, še manj pa šale na njen račun. A navadno se mu je kar nasmejala in vračala: »Ti avša ti!« Tudi mož se je temu nasmejal. S časoma je po končanem novem vicu o taščah, že kar sam dodal: »Sem avša, a ne?« »Ja, ja si!« mu je v smehu odgovarjala. Prag tolerance med njima se je z leti dvignil na zelo zavidljivo raven, čeprav je včasih šlo kar precej na tesno.

Na primer, sedaj ji lahko na njene kritike direktno reče: »Veste kaj, kar zase se brigajte, pa boste mela do konca življenja dost dela!« In sta spet na avšah.

Se je pa tudi zgodilo, da ni prišel tako dobro skozi. Povedal ji je naslednji vic:

Vprašal je: »Mama, a veste zakaj tašče ne pridejo v nebesa?« Mama ga gleda, ona je zelo verna, seveda si želi v nebesa in reče: »No avša, povej!« In pove: »Ja zato, ker zmaji ne letijo tako visoko!«

Jao! To je bila kaplja čez rob. Mama je bila zelo užaljena in mož kar nekaj časa ni hodil na kavo. Po dobrem tednu, dveh mama vpraša: »Zakaj pa una avša ne pride na kavo?« »Naj kar pride,« je rekla. Kmalu je prišel. Vicev od tašče pa kar nekaj časa ni bilo slišati. In sta prebrodila tudi to.

Kako pa je pri vas?

Komentarji

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...